«این شرحِ شرحه شرحه» نام برنامه ایست که از ابتدای ماه مبارک رمضان هرشب ساعت 23:20 از شبکه دو سیما پخش می شود. این برنامه به تهیه کنندگی سعید پورفرج و با اجرای شاعر انقلابی؛ مرتضی امیری اسفندقه می کوشد به معرفی شعرای پارسی گوی در حوزه رمضانیات بپردازد.
به گزارش روابط عمومی شبکه دو، مرتضی امیری اسفندقه با اشاره به برنامه « این شرحِ شرحه شرحه» در توضیحی اظهار داشت: این برنامه همانطور که از نامش پیداست شرحیست از تجلی ماه مبارک رمضان در ادوار شعر پارسی. اینکه چه شاعرانی رمضان ستای بوده اند و چه شاعرانی رمضان گریز. البته ستایندگان رمضان در این برنامه بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است.
وی با اشاره به چند تن از این شعرای ادب فارسی، افزود: از جمله ستایندگان ماه مبارک رمضان امیر معزی نیشابوری است که در ابتدا به عنوان یکی از شاعران اهل ستیز با ماه رمضان شناخته می شده اما بعد از توبه ای که به او دست می دهد یکی از ستایندگان این ماه در سبک خراسانی می شود.
اسفندقه ادامه داد: ناصر خسرو قبادیانی با اندیشه و حکمت بالایی که دارد در زمره ستایندگان ماه رمضان قرار دارد و از همه اینها مهم تر مولانا بیشترین سهم را در ستایش ماه مبارک رمضان دارد.
این قصیده سرای معاصر در توضیح قالب های شعری که در ستایش ماه رمضان سروده شده اند، بیان داشت: در تمام قالب ها شاعران به ستایش ماه مبارک رمضان پرداخته اند؛ قصیده، غزل، رباعی، قطعه و مثنوی همه تجلی گاه ماه مبارک رمضان در اشعار فارسی هستند.
وی با اشاره به جایگاه این ماه در اشعار فارسی، ادامه داد: ماه مبارک رمضان در اشعار فارسی از جایگاهی ویژه، والا، بلیغ و برومند برخوردار است. می توان گفت ماه مبارک رمضان در شعر شاعران ماه جشن دینی و سرور روحی است.
اسفندقه همچنین مهمترین عنصر در اشعار مربوط به ماه رمضان که شعرا به آن پرداخته اند را پالایش اخلاق از رذیلت ها و رسیدن به فضیلت ها ذکر کرد.
وی همچنین در ضرورت تولید چنین برنامه های فرهنگی خاطر نشان کرد: دریافت معارف و درک اخلاق در سایه قرآن و حدیث از ادب پارسی هنر است. هر چه مردم با شعر پاک بیشتر دوست باشند به مانند شیر پاک که اولین غذای آدمیست قلب را رقیق و باعث قوت جان می شود. شعر والا پاکیزه ترین قوت روحی انسان است.
گفتنی است از این شاعر انقلاب اسلامی تاکنون مجموعه اشعاری چون «رستاخیز حرکات»، «چین کلاغ»، «بازوان مولایی»، «کوار»، «ولی دوشنبه آه»، «گاهی خجالت میکشم از اینکه انسانم»، «نماشم»، «ورمشور» و «دهلی ستاره بود» به چاپ رسیده است.