بابک لطفی خواجهپاشا کارگردان و فیلمنامه نویس است. او این روزها با فیلم «در آغوش درخت» نقل محافل سینمایی شده است. این فیلم که در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر برنده جایزه فیلم اول و بهترین فیلمنامه شده است به عنوان نماینده ایران در جشنواره اسکار هم حضور دارد.
صبحانه ایرانی صبح روز شنبه گپ و گفت کوتاهی با او داشت که از نظر میگذرانید:
وی در خصوص دغدغههای خود برای پرداختن به موضوعات سینمایی گفت: من از جوانی دغدغه خانواده و حوزه کودک و نوجوان را داشتم. ذاتا در درون خودم دغدغه خانواده نهادینه است. به نظرم شاکله خانواده محترمترین پایگاه یک جامعه است که هنوز در ایران استوار است چون در خیلی از کشورها از بین رفته است. اگر بررسی کنید متوجه میشوید که برخی از جوامع تلاش میکنند که این شاکله را به دست آورند.
او افزود: من در برخی از فیلمهایی که نقد میکردم میگفتم وقتی شما در یک سکانس یک معلم یا پدر را تحقیر میکنید فقط با آن معلم یا پدر روبهرو نیستید، اینجا بحث مقام و جایگاه اجتماعی است. این جایگاهها هویت دارند. اگر یکی دو نمونه بد داریم نباید آن را در اثر خود نقد کنیم. جایگاه پدر و مادر برای جامعه ایرانی یک جایگاه ویژه است. این موضوع هم در قرآن کریم آمده هم در اشعار و فرهنگ ما منعکس شده است. اگر قرآن، منابع دینی یا شاهنامه را بخوانید متوجه میشوید که تمام معادلات انسانی بر اساس احترام است.
او درخصوص فیلم «در آغوش درخت» گفت: این فیلم ذاتا بر اساس احترام به مخاطب و کاراکترها به هم نگاشته شده است. باور کنید من نگذاشتم در این فیلم حتی یک حرف بیادبانه زده شود که اگر یک خانواده با بچه خود به سینما میرود از شنیدن دیالوگهای آن شرمنده شود.
خواجه پاشا در خصوص تربیت نسل جوانی از هنرمندان گفت: ما الان بازیگر بیست و یک یا دو ساله نداریم که روی آن کار کنیم. هنوز از ستارههای دهه هفتاد و هشتاد استفاده میکنیم. مثلاً برای کاراکتر یک پسر عاشق از یک مرد پنجاه ساله استفاده میکنیم و با گریم سعی میکنیم آن را بیست ساله جلوه دهیم. باید در پرورش، رشد و معرفی چهرههای جوان کار کنیم. مخاطب دوست دارد که چهرههای تازه ببیند. چقدر روی بیلبوردها بازیگر تکراری ببیند؟ باید روی این موضوع کار کنیم. در شهرستانها از این چهرهها بیشتر میبینیم. امیدوارم که مجالی برای پرورش این افراد پیدا کنیم.
وی افزود: «در آغوش درخت» در کشورهای مختلفی از جمله هند، امارات، چین، کانادا و ... اکران شده است. به خاطر جایزه اسکار در تورنتو اکرانهای متفاوت داریم. دو هفته دیگر هم در اروپا اکران داریم. هرجایی که من پیگیری کردم در اکثر این کشورها از بازی درخشان بازیگران تعریف کردند.
خواجه پاشا در خصوص حاشیههای مطرح شده در خصوص فیلم خود گفت: جریان تیره فکری فلاکتباری در آثار سینمایی داریم که طی پروسههایی در جهان دیده شده است. احساس میکنم ورود یک جریان فکری که دارای امید و رنگ است با آن جریان تیره و تار دارای تقابل است. در ثانی دوستان اصلا انتظار نداشتند که یک فیلم اولی وارد اسکار شود. چند کارگردان از ایران نامهنگاریهایی برای آکادمی اسکار داشتند. یکسری کارگردان هم در خارج کشور بودند که در شبکههای بیبیسی و اینترنشنال مشغول تخریب این فیلم بودند.
وی افزود: اینکه اکثر جشنوارههای خارجی فیلمهای ایرانی را قبول نمیکند به خاطر همین حاشیههای الکی است. ما باید هوای یکدیگر را داشته باشیم. اگر دعوا و بحثی است باید آن را در خانه نگه داریم.
برنامه صبحانه ایرانی شنبه تا پنجشنبه هر هفته از ساعت 7 تا 10 صبح روی آنتن شبکه دو میرود.