رسیدگی به مطالبات پرستاران از جمله موضوعاتی است که برنامه زمانه برای دومین بار به سراغ آن رفته است. «فرشتگان ناراضی» عنوان برنامه دوشنبه شب زمانه است که با حضور احمد نجاتیان رئیس کل سازمان نظام پرستاری و سید محمد جمالیان روی آنتن زنده شبکه دو سیما رفت.
احمد نجاتیان، رئیس کل سازمان نظام پرستاری به ذکر مشکلات پرستاران پرداخت و گفت: مشکلاتی که امروز تحت عنوان مشکلات پرستاران مطرح میشود، مشکلات نظام سلامت است. امروزه تعداد پرستاران نسبت به بیماران با کاهش روبه رو شده است و درنتیجه مردمی که به خدمات نیاز دارند آسیب میبینید. کمبود پرستار به کاهش کیفیت خدمات درمان میانجامد. علیرغم اینکه پرستاران شرایط سختی دارند، مردم هم آسیب زیادی میبینند.
وی افزود: بزرگترین مشکل ما کمبود شدید پرستار است. در چند سال گذشته آمار خروج از شغل پرستاری بسیار بالا رفته و نگران کننده شده است. یعنی کشور هرسال به اندازه دو بیمارستان امام خمینی از پرستار خالی میشود. به همین علت ما به پدیده نامبارک اضافهکار اجباری متوسل شدیم. این اضافهکاری با مبلغی که تعیین شده اصلا منطقی نیست. موضوعات دیگری همچون امنیت شغلی هم مطرح است. در مقطعی که کرونا وارد کشور شد پرستاران قراردادهای کوتاه مدت بستند اما بعد از کرونا این پرستاران رها شدند. پرستاران نیروهای حیاتی کشور هستند. ما به دلیل احقاق حق مردم در حوزه سلامت نیاز به پرستاران بیشتری داریم.
او در ادامه خاطرنشان کرد: به نظرم مشکل ما در حوزه پرستاری جایی فراتر از وزارت بهداشت است. سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری استخدامی دو گلوگاهی هستند که به آتش مشکلات میدمند. ما با سازمان استخدامی به فهم مشترکی نرسیدیم که به ازای هر تخت چند پرستار نیاز داریم. در چند سال گذشته حتی به تعداد نیروی بازنشسته پرستاری هم مجوز استخدام داده نشده. این موقع شب هیچکدام از ادارات فعال نیستند اما برخی از مشاغل ویژه مانند پرستاران مشغول خدمت هستند. امروز مشکل ما این است که از پرستار درخواست اضافه کار داشته باشیم.
او در ادامه به سابقه بروز این مشکلات و اعتراضات پرداخت و گفت: ما از سال ۱۳۸۳ که سازمان نظام پرستاری تشکیل شد با این مشکلات مواجه بودیم. این نشان میدهد که ما این مشکلات را بصورت ریشهای حل نکردیم. واقعیت این است که اگر تعدادی از همکاران اعتراض داشته باشند تعداد دیگری جور آنان را میکشیدند. اگر به دو سه موضوع جدی پرستاران رسیدگی نکنیم معلوم نیست که در آینده بتوانیم از خدمات پرستاران استفاده کنیم یا خیر. چون ما بهخاطر کرونا از پرستاران خواهش کردیم که به بیمارستان برگردند اما بعد از کرونا آنها را رها کردیم.
وی افزود: همیشه گفتیم که پرستاران مایل نیستند وارد بحثهای اعتراضی شوند اما مجبور هستند که مطالبات خود را مطرح کنند. ما در سال حداقل به ده الی پانزده پرستار جدید نیاز داریم. از نظر ما وقتی مجلس اعلام میکند که این تعداد پرستار برای کشور نیاز است، سازمان استخدامی باید این را بپذیرد. اگر این موضوع پذیرفته نشود مشکلات حل نخواهد شد. البته من از مجلس و کمیسیون بهداشت و درمان تشکر میکنم. مجلس بیشترین تلاش را برای حل مشکلات پرستاران به کار بست.
نجاتیان در ادامه به سختی شغل فوریتهای پزشکی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: یکی از مظلوم ترین همکاران حوزه سلامت در حوزه فوریتهای پزشکی هستند. این افراد با آمبولانسهای فرسوده در هر نقطه دورافتادهای مشغول به خدمت هستند. این افراد هم جزو پرستاران حساب میشوند که هم حقوق کمی دارند و هم از محل تعرفه مبلغ ناچیزی به آنها تعلق میگیرد. به نظرم یکی از جاهایی که حاکمیت نظام سلامت باید ورود کند فوریتهای پزشکی است.
سید محمد جمالیان نماینده مجلس و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به بررسی این مشکل از دریچه قانونی پرداخت و گفت: با تغییر دولت دکتر ظفرقندی بحث مطالبات پرستاری را به سرعت پیگیری کردند. چندین جلسه در مجلس داشتیم و میتوانم این خبر خوش را بدهم که تقریبا افزایش رقم اضافه کاری پرستاران و کلیه پرسنل بالینی ارتقای بهرهوری، نهایی شده است. پیشبینی ما این است که صددرصد افزایش خواهیم داشت. مطمئنا با این مبالغ مطالبات پرستاران برآورده نمیشود اما با توجه به تعداد و بار مالی این قضیه، این افزایش صد در صدی اتفاق خوبی خواهد بود. شورای حقوق و دستمزد میتواند این موضوع را در آینده دوباره پیگیری کند. بنظرم در شورای عالی بیمه سلامت بتوانیم تعرفه ثابت و رقم کار را افزایش دهیم.
وی افزود: اگر بخواهیم اساسی نگاه کنیم سهم GDP سلامت در کشور ما پایین است. این کار را مشکل میکند چون وزارت بهداشت وظایفی به عهده دارد که اگر از هرکدام بزند با چالشهای بزرگی مواجه میشود. سازمان برنامه و بودجه هم میگوید اگر شما این بودجه را به کادر درمان بدهی برای تولید دارو نباید درخواست بودجه داشته باشی و این باعث فشار به وزارتخانه میشود. الان موضوعی که اهمیت دارد این است که به علت کمبود پرستار بالاجبار به پرستار میگوییم اضافهکاری کن و مبلغ پایینی هم به او میدهیم. به تازگی خبری دریافت کردم که مجوز جذب ده هزار پرستار صادر خواهد شد. انشاءالله با اجرای افزایش حقوق و جذب پرستار شرایط هم بهتر خواهد شد.
او در ادامه به لزوم رفع دغدغه مالی کادر درمان اشاره کرد و گفت: اصلیترین دغدغه ما رفع نیازهای مالی پرستارانی است که مسئولیت جان مریض را بر عهده دارد. ما باید بودجه سلامت را واقعی کنیم. تا زمانی که سهم سلامت را افزایش ندهیم نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم. ما این مسائل را طوری مدیریت میکنیم که هم نیازهای جامعه و هم پرسنل تامین شود اما باید قبول کنیم که مسئولین و مدیران هم کم کاری کردند. نتیجه این کم کاری مهاجرت کادر درمان است. اما پزشکان و پرستارانی هم هستند که کار را رها میکنند و حتی به خارج از کشور نمیروند چون دوری از این شغل را ترجیح میدهند.
وی افزود: ما دانشجویان بیانگیزهای داریم که از همان اول به فکر تقویت زبان و مهاجرت است یا به شغل دوم فکر میکند. کارشناسان این موضوعات را چند سال پیش هم گوشزد کردند اما کسی قبول نکرد. اگر همین امروز هم بتوانیم این شیب را مرتفع کنیم برای آینده روزهای بهتری خواهیم داشت اما الان با این وضعیت روزهای سختی در پیش خواهیم داشت.
برنامه زمانه شنبه تا دوشنبه هر هفته حوالی ساعت 23 روی آنتن شبکه دو میرود.