هر سال که به ایام نوروز نزدیک میشویم، ماراتن میان آثاری که برای پخش در این ایام آماده میشود، شکل میگیرد و سازندگان آثار نمایشی علاقه مندند با ساخت یک مجموعه شیرین بتوانند نظر مردم را جلب کنند.
به همین دلیل هر یک از شبکههای سیما دست روی موضوعی میگذارد که تماشای آن برای مخاطبان جذابتر باشد. هر یک به سمت موضوعی میروند تا بهترین اوقات فراغت را برای مردم آماده کنند. از سوی دیگر از آنجا که همچنان قاتل سریالی یعنی کرونا در تمام دنیا به حیاتش ادامه داده و همه را درگیر کرده، سهم تلویزیون برای پر کردن اوقات فراغت بیشتر است و باید سازندگان آثار نمایشی و غیرنمایشی تلاش بیشتری داشته باشند تا بتوانند مردم را سرگرم کنند که به سرشان نزند تا خدای ناکرده راهی مراکز تفریحی شوند. البته کار سازندگان آثار نمایشی سختتر از دیگر قالبهاست، زیرا بازیگران باید بدون ماسک جلوی دوربین حاضر شوند، حتی گاهی در صحنه ممکن است سه یا چهار بازیگر حضور داشته باشد که بدون ماسک در صحنه بازی میکنند. بنابراین کار عوامل ساخت آثار نمایشی سختیهای خودش را دارد اما آنها این سختیها را به جان خریدهاند تا یک نوروز تماشایی را برای مخاطبان فراهم کنند. یکی از این آثار، مربوط به شبکه دو است. این شبکه تلویزیونی برای ایام نوروز سریال تلویزیونی همبازی را به تهیه کنندگی نوید محمودی و کارگردانی سروش محمدزاده آماده میکند که تصویربرداری آن از چندی پیش آغاز شده است. در این اثر تلویزیونی بازیگران زیادی حضور دارند و قصه یک ملودرام عاشقانه است که سعی دارد در فضایی شاد و شیرین با قصهای اجتماعی به قلم وحید حسنزاده و مریم اسمیخانی در مورد روابط جوانان و هویت نگاه ویژهای داشته باشد. همین موضوع ما را بر آن داشت تا در قالب گفت و گو با تهیه کننده، کارگردان و بازیگران سریال همبازی نگاهی به این سریال داشته باشیم که برای نوروز ۱۴۰۰ آماده میشود.
چه خبر از قصه و بازیگران؟
ایده اصلی سریال تلویزیونی همبازی را نوید محمودی، تهیه کننده کار ارائه کرده و وحید حسنزاده و مریم اسمیخانی فیلمنامه سریال را نوشتهاند. داستان درباره دختری به نام لیلاست که گلخانهای را در زمینی که متعلق به پدربزرگش است، درست میکند و تبدیل به کارآفرین نمونه میشود. این زمین در واقع هدیه پدربزرگ برای ازدواج لیلا و مهران، پسر دایی لیلاست اما مهران هفت سال پیش شهرستان را رها کرده و برای رسیدن به موفقیت راهی تهران شده است تا اینکه با ورود شخصیتهایی همچون آوا و بهروز، ماجراهای جدیدی شکلی میگیرد... نقش لیلا را دیبا زاهدی، نقش مهران را حسین مهری، نقش بهروز را کامران تفتی و نقش آوا را نیلوفر کوخانی بازی میکند. البته در این سریال بازیگران زیادی حضور دارند که میتوان به آتیلا پسیانی و همایون ارشادی اشاره کرد. همچنین بهنام تشکر، علیرضا اوسیوند، امیر کاظمی، رؤیا جاویدنیا، مریم مؤمن، پادینا کیانی، علیرضا استادی و... از جمله هنرپیشگان سریال هستند.
سریال همبازی در ایام نوروز روانه آنتن شبکه دو میشود و معمولا تهیهکنندگان برای تولید مجموعههای نوروزی سراغ گونه کمدی شیرین میروند. سریال همبازی با چه محوریتی تولید میشود؟
وقتی میخواستیم این سریال را برای نوروز طراحی کنیم، پیشنهادم یک کار ملودرام با فضای عاشقانه میان جوانان بود. این در حالی است که در تلویزیون عرف است برای این ایام سریالهای کمدی شیرین تولید شود اما مدیران شبکه دو تصمیم گرفتند روی چنین موضوعی تمرکز شود و دوستان هم شروع به نگارش کردند. مردم دوست دارند کارهای عاشقانه ببینند. بهویژه فضاهایی که زوجین برای به دست آوردن همدیگر تلاش میکنند و برای زندگی امیدوار هستند.
از سوی دیگر این روزها در مردم یاس و ناامیدی به خاطر درگیری با بیماری کرونا، مباحث اقتصادی و... وجود دارد. همچنین ازدواج خیلی سخت شده است و جوانان با مسائل زیادی درگیر هستند. بنابراین پخش آثار عاشقانه در چنین فضاهایی به بینندگان یادآوری میکند در دنیا چیزی از دوست داشتن و عشق جذابتر نیست و همین برای مخاطبان جذاب است و باعث میشود به تماشای آثار ملودرام عاشقانه علاقهمند شوند.
در این سالها شما و برادرتان با هم کار مشترک (سریال و فیلم) میساختید که شما تهیهکننده بودید و او کارگردانی میکرد. اما چطور شد برای سریال همبازی به سراغ کارگردان دیگری رفتید و سکان را به سروش محمدزاده سپردید؟
در برنامه کاری من و جمشید این بود که با هم چند اثر مشترک تولید کنیم که آخرین کارمان هم سریال دلدار بود. اما برنامهریزی جمشید این بود که دو فیلمنامه در یک سال برای کارهایش بنویسد، به همین دلیل فرصت نداشت که کارگردانی سریال همبازی را انجام بدهد. با توجه به اینکه به لحاظ تهیهکنندگی هم سرمان شلوغ است، برایم مقدور نبود هم تهیهکننده باشم و هم کارگردان. به همین دلیل برای کارگردانی به سراغ سروش محمدزاده رفتم که نسبت به کارش شناخت داشتم و خوشبختانه این همکاری شکل گرفت.
طراح قصه خودتان هستید؟
بله، طرح قصه از من است و وحید حسنزاده همراه همسرش مریم اسمیخانی فیلمنامه این مجموعه را نوشتند.
با توجه به اینکه با ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنیم و تعدادی از بازیگران در این روزها حاضر به همکاری نیستند، شما توانستید گزینههایی که مدنظر داشتید را جذب کنید؟
بله، کار در دوران کرونا دشوار است و ما تقریبا گزینههایی که مدنظر داشتیم، جذب کردیم. البته باید بگویم که صد و اندی نفر در این سریال همکاری میکنند و من از تکتک آنها قدردانی میکنم که با شرایط کرونا کار میکنند. چون گاهی زمان طولانی کار میکنیم و برخی روزها به ۱۵ تا ۱۶ ساعت هم میرسد.
آیا درگیر ماراتن نوروزی هم شدهاید؟
نه، چون دو سریال برای ماه رمضان ساختهام و بهنظرم وقتی کاری برای خانوادهای به نام تلویزیون ساخته میشود، شکلگیری ماراتن کاذب است و باید آثار بهگونهای باشند که مردم دوست داشته باشند. برای ما مخاطب اهمیت دارد و اینکه از تماشای کار لذت ببرد. امیدوارم مردم سریال همبازی را دوست داشته باشند. البته این مجموعه تلویزیونی در ۲۶ قسمت تولید میشود و پخش آن تا شب قبل از ماه رمضان ادامه دارد و بعد از آن تمام میشود.
صحبتهای رویا جاویدنیا، بازیگر نقش مادر:
یک مادر مدیر هستم
رویا جاویدنیا، بازیگر سریال هم بازی درباره نقشش در این سریال توضیح میدهد: در این سریال نقش مادری را بازی میکنم که اقتدار خودش را دارد. او یک مادر مدیر است که میتواند امور زندگی اش را مدیریت کند. مدیر یک شرکت هم است و حرفش برش دارد. در واقع این طور نیست که فقط ما در آشپزخانه این مادر را ببینیم. در مجموع وجوه اجتماعی این مادر جذاب است. در مجموع مادرها مدیران خوبی هستند و اگر به آنها شرکت هم بدهند به راحتی میتوانند اداره کنند. این جمله را از سر حمایت از زنان گفتم و معتقدم زنان مدیران خوبی هستند.
وی درباره اینکه پخش نوروزی این سریال چقدر در انتخاب تان موثر بود؟ میگوید: به هر حال بازیگران علاقهمند هستند که بیشتر دیده شوند. امیدواریم مردم سریال هم بازی را دوست داشته باشند و خوراک خوبی تحویل مردم بدهیم و با شخصیتهای سریال همذات پنداری کنند. جاویدنیا درباره سختی کار در این روزهایی کرونایی میافزاید: ما در میدان مین بازی میکنیم، زیرا هیچکس نمیداند چه کسی ناقل است. کار کردن در این فضا خطرناک است. هرچند عوامل پشت صحنه رعایت میکنند، اما باید مراقب بود. زیرا خیلی از پروژهها به خاطر کرونا متوقف شده است. در مجموع کار با آقای محمدزاده بسیار عالی است و او کارگردان همراهی است و بازی در سریال هم بازی دومین همکاری من با اوست.
حضور همایون ارشادی در سریال
زمین پدربزرگ
چند روز پیش بود که خبر پیوستن همایون ارشادی به سریال نوروزی «همبازی» منتشر شد. این بازیگر دانش آموخته معماری است و کسانی که اهل سینما هستند او را ابتدا با نقش مرموزش در فیلم طعم گیلاس عباس کیارستمی شناختند. هر چند این بازیگر پیش از این اثر هم در سینما نقشآفرینی کرده بود، اما «طعم گیلاس» او را به سینماییها داخلی و خارجی شناساند و بر سر زبانها انداخت. تا مدتها ارشادی را در فیلمهای خاصی از سینمای ایران میدیدیم اما او کمکم در ژانرهای مختلف حضور پیدا کرد و بسیاری را از تصور اینکه او به اصطلاح بازیگر فیلمهای هنری است، خارج کرد. ارشادی از سال ۷۷ وارد تلویزیون هم شد و با سریال «همشاگردی» به کارگردانی احمد نجیبزاده خود را به مخاطبان این رسانه شناساند. هر چند حضور او در قاب جادو نسبت به پرده نقرهای کمرنگتر بوده است.
خودش هم در گفتوگویی با تایید این مطلب که در تلویزیون کمتر بازی کرده است، بیان داشته که احتمالا به نسبت کمتر از او برای بازی در این قاب دعوت شده است. باغ بلور، من نه منم، شمسالعماره، تا ثریا، زخم، خانهای روی تپه و... از جمله آثاری است که این بازیگر تاکنون با آنها روی آنتن تلویزیون رفته است. ارشادی همچنین در سریال پیشین محمودی، با نام «دلدار» حضور داشت که آن هم سریالی مناسبتی بود و در رمضان سال۹۸ پخش شد. در سریال «دیوار به دیوار» به کارگردانی سامان مقدم هم تجربه بازی در مجموعههای نوروزی را دارد و حالا با همبازی قرار است بار دیگر در یکی از طلاییترین زمانها برای دیده شدن سریالهای تلویزیونی، یعنی ایام نوروز روی آنتن برود. او در این سریال نقش یک پدربزرگ را به عهده دارد که زمین کشاورزیاش را در اختیار نوه خود به نام لیلا با بازی دیبا زاهدی میگذارد.
آتیلا پسیانی با چه نقشی حضور دارد
بابای قصه
یکی دیگر از نقشهای این سریال را آتیلا پسیانی به عهده دارد. بازیگری که امسال با دو سریال روی آنتن تلویزیون رفت. او در «بوم و بانو» نقش سپهبد جهان را بر عهده داشت و در «باخانمان» هم نقش مردی متمول بهنام خاکپور را بازی میکرد که البته پدری متفاوت بود و گاهی سادگیهایی در برخورد با آدمهای دغل داشت. پسیانی در همبازی هم ایفاگر نقش پدر است. او پدر آوا با نقشآفرینی نیلوفر کوخانی را بازی میکند و گفته میشود تلاش داشته این پدر را کمی متفاوتتر از دیگر پدرهای تلویزیون به نمایش بگذارد که باید منتظر نتیجه ماند و دید این نقش در اجرا چگونه از آب درآمده است. آنچنان که از عکسهای منتشر شده از این سریال برمیآید، چهره بدون محاسن و کلاه از ویژگیهای ظاهری این بازیگر است و نشان میدهد پسیانی با شمایل متفاوتتری نسبت به آنچه اخیرا از او در قاب تصویر دیدهایم در همبازی حضور دارد.
گفتههای سروش محمدزاده، کارگردان:
به هم اعتماد کردیم
در ساخت آثار نوروزی شاهد ماراتن هستیم. شما تا چه میزان به عنوان کارگردان یک سریال نوروزی درگیر این ماجرا هستید؟
شخصا خیلی اهل ورود به چنین ماراتنهایی نیستم، حتی با این پیششرط وارد شدم که خیلی مقایسه نشویم با کارهای دیگر و خیلی هم تلاش برای رقابت نخواهم کرد زیرا در جریان هستم کارهایی که برای شبکههای یک و سه تولید میشود، کمدی است. بنابراین من و آقای محمودی با این پیششرط وارد شدیم که ملودرام خانوادگی و داستان خودمان را کار کنیم.
ما میخواهیم یک قصه عاشقانه و خانوادگی برای مردم تعریف کنیم که دوست داشته باشند. بنابراین ترجیح میدهیم روی کار خودمان تمرکز کنیم. تا به الان ۶۰ درصد از سریال تصویربرداری شده است. فکر میکنیم قصهای داریم که مخاطب تلویزیون دوست دارد و برایشان جذاب است.
پس وقتی فیلمنامه به شما پیشنهاد شد، چه ویژگیهایی داشت که شما را برای کارگردانی جذب کرد؟
مهمترین عاملی که من را ترغیب کرد، حضور نوید محمودی، تهیهکننده سریال است که هم از دوستان من است و هم اینکه فیلمساز است و آثار موفق در تلویزیون داشته است. با وجود اینکه زمان کوتاهی تا ایام نوروز داشتیم و آذر ماه بود که به من پیشنهاد کارگردانی شد بهدلیل آقای محمودی، تهیهکننده کار پذیرفتم، چون زمان برای تولید کم داشتیم. سعی کردیم از همه ظرفیتها استفاده کنیم و سریال بسازیم که مردم تماشا کنند. در واقع فیلمنامه کامل نداشتیم و یک قصه کلی وجود داشت.
برایتان سخت نبود که سر و شکل داستان چندان مشخص نیست و کار را میپذیرید؟
اعتماد دوطرفه میان من و آقای محمودی بود. گرچه وقتی فیلمنامه کامل نباشد ریسک کار بالا میرود و همچنان تا زمانی که کار پخش نشود این ریسک هست، زیرا نمیدانیم بازتاب بینندگان چطور خواهد بود. با توجه به اینکه در تلویزیون با سلایق مختلفی روبهرو هستیم و باید نظر سلایق متفاوت را جلب کرد، پس کار سختی است.
حتی گاهی این تصور را دارید که سریالتان حتما خوب دیده میشود اما بعد میبینیم که مخاطبان خیلی اقبال نشان ندادند و برعکس سریالی که فکر میکنید خیلی خوب دیده نمیشود مورد توجه مردم قرار میگیرد. از سوی دیگر در ساخت یک سریال عوامل زیادی دخالت دارند. اگر تکههای پازل درست سر جایشان گذاشته شوند، مسلما نتیجه کار درست خواهد شد و اگر تکهای درست سر جایش نباشد منجر به نتایج منفی خواهد شد. بنابراین باید چیدهمان درست صورت بگیرد. ما هم با توجه به بضاعتی که داشتیم سعی کردهایم یک قصه مخاطبپسند را روانه آنتن کنیم. البته پخش سریال ما دو هفته بعد از نوروز هم ادامه دارد؛ ضمن اینکه باید قبول کرد وقتی قصهای در ۲۶ قسمت ساخته میشود، زمان میبرد تا شخصیتها برای مخاطبان جا بیفتد. امیدوارم نتیجه کار خوب دربیاید و مردم دوست داشته باشند.
تا به الان ملودرامهای زیادی در تلویزیون ساخته شده است، فضای قصه شما چه تفاوتهایی با دیگر ملودرامهای عاشقانه تلویزیون دارد؟
ساخت ملودرام اصولی دارد و باید قواعدی را رعایت کرد. تفاوت قصه ما در این است که یک داستان روستایی را در کنار قصه شهری اضافه کردیم تا مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد. در واقع سعی کرده ایم تهران گریزی داشته باشیم.
۳۵ درصد کار در فضای روستا میگذرد که اتصال میان شخصیتهای شهری و روستایی است. ما یک قصه عجیب و غریب تعریف نمیکنیم، بلکه سعی کرده ایم تا قصه برای مخاطبان ملموس و باورپذیر باشد.
پادینا کیانی از نقش خود میگوید
شخصیت پری، امیددهنده است
پادینا کیانی یکی از بازیگران این سریال است که درباره ویژگیهای نقشی که او را ترغیب به پذیرش آن کرده، به جامجم میگوید: این شخصیت در متن به خوبی پرداخت شده بود. او جوان است و دغدغههایی دارد که همانند دغدغههای جوانان امروزی است. مانند بسیاری با وجود مشکلات فراوانی که حول محور زندگیاش وجود دارد، شوق زیادی برای زندگی درون او هست. به طور کلی بار شیرینی و کمدی بودنی که یک سریال نوروزی قرار است داشته باشد، بر عهده شخصیتی است که من بازی میکنم. این ویژگیها با توجه به موقعیتی که شخصیت پری در آن حضور دارد، او را برای من جالب میکند و میتواند برای آدمها دلگرمکننده و امیدبخش باشد. همه ما در زندگی با چالشهایی مواجه شدیم و در این شرایط دیدن شخصیت پری میتواند امید بدهد. او انگار دارد به همه آدمهای اطرافش زندگی میبخشد.
این بازیگر درباره تجربهاش در گونه کمدی بیان میکند: تجربیات من در کمدی خیلی کم بوده است. تا قبل از اینکه وارد عرصه تصویر بشوم و بخواهم در صداوسیما کار کنم، در تئاتر نقشهای جدی داشتم. ورود به عرصه کمدی برایم ترسناک بود. کمی که جلو آمدم دیدم به عنوان بازیگر نمیتوان خیلی میان گونهها انتخاب کرد و در نظرم تجربه خوبی آمد. چون اولین تجربهام هم در تلویزیون کمدی بود و از آن بازخورد خوبی گرفتم. البته خیلی نسبت به خودم سختگیرم و تلاش زیادی میکنم کار خوبی ارائه کنم و به شکل آزمون و خطا نگاه نمیکنم. خیلی فیلم کمدی میبینم و خیلی درباره شخصیت کمدی و پرداخت آن مطالعه میکنم تا ببینم کمدی باید در لحن دیده شود یا شخصیت باشد.
او درباره پری میگوید: شخصیتی که من در این سریال بازی میکنم از خودم جوانتر است و برای همین برای رابطهای که او با اطرافیانش به خصوص رابطه عاشقانهای که با نامزدش دارد به زندگی اطرافیانم نگاه کردم. رابطه آنها خیلی معصومانه است و این معصومیت در یک شخصیت کمدی میتواند غلوشدهتر باشد. چنین احساساتی برای کسانی که در سن و سال این شخصیت هستند و عاشقی کردند، قابل لمس است و اگر کمی آن را اگزجره میبینند، به خاطر کمدی بودن سریال است که بامزه از آب درآمده. شیرینی این شخصیتها بیشتر به خاطر معصومیت و سادگی آنان است. مثلا هرچیزی که در لحظه به ذهنشان میآید را در بیان و عملشان نشان میدهند. کمدی را در این قالب آوردن برایم مقداری ترسناک است، اما سعی کردم به این روند اعتماد کنم و کار را در اجرا خوب درآورم.
زوج شیرین
امیر کاظمی ایفاگر نقش امید مقابل پری است؛ شخصیتهایی که به گفته تهیهکننده زوج شیرین قصه هستند. از کیانی درباره همکاری با کاظمی که تاکنون تجربه حضور در آثار کمدی و درام را داشته است، میپرسیم و او پاسخ میدهد: من چون کارم را نسبتا تازه شروع کردم تجربهام یکصدم آقای کاظمی است، اما آنقدر ایشان در فضای کار راحت و حرفهای هستند که اصلا استرس نداشتم. خیلی در پرداخت این شخصیت به من کمک کردند چون از همان لحظه که وارد کار شدند برای شخصیت خود طراحی داشتند و میدانستد امید قرار است چگونه باشد.
بازیگر نقش پری درباره کار کردن با محمدزاده در مقام کارگردان هم بیان میکند: آقای محمدزاده وسواس زیادی در کار دارند و این من را خوشحال میکند. البته در کنار این وسواس همیشه جویای نظرات بازیگران هستند و اصلا نسبت به ایدههای بازیگران شان گارد ندارند. یعنی ضمن وفاداری به متن با بازیگرانشان و نویسندگان گفتوگو میکنند تا در صورت لزوم تغییراتی در دیالوگها ایجاد شود. این را هم میتوان در زمره وسواس ایشان در کار به شمار آورد که تلاش دارند دیالوگها خیلی رئالیستی باشد. کارگردان درجه یکی هستند که مقابل دوربینشان احساس راحتی میکنی.
کامران تفتی لباس کدام از یک شخصیتها را میپوشد؟
«هم بازی» با بهروز
بازیگر یکی از چهار شخصیت اصلی این سریال، کامران تفتی است. او امسال با دو سریال «بچه مهندس ۳» و «زمین گرم» روی آنتن بوده است. در سریال بچه مهندس نقش خوشنام یک مامور امنیتی را بر عهده داشت و در زمین گرم هم نقش اصلان بازی میکرد که چندان بلند نبود؛ در ابتدای قصه کشته شد و فقط در چند فلاشبک دیده میشد. این بازیگر حالا در تازهترین تجربهاش قرار است ایفاگر نقش بهروز در همبازی باشد. شخصیتی که در قصه با برخی دیگر از شخصیتهای اصلی ارتباط برقرار میکند و در پیشبرد ماجراها نقش اساسی دارد. یکی از شخصیتهای مقابل بهروز را هم بهنام تشکر بازی میکند که به گفته محمودی، تهیهکننده سریال این دو نفر در طول قصه با یکدیگر مراودات مالی و دلاری دارند.
منبع: فاطمه عودباشی و نوشین مجلسی - رسانه / روزنامه جام جم