دکتر مهدی خورسند کارشناس مسائل بینالملل و محمدمهدی عباسی، کارشناس مسائل آمریکا و امیر خداداد همدانی، کارشناس حقوق بینالملل با حضور در این برنامه به تحلیل موقعیت و حضور آمریکا در این نسلکشی پرداختند.
مهدی خورسند در ابتدای این برنامه با مقدمه کوتاهی به استقبال بحث رفت و گفت: کارشناسان نظام بینالملل اعتقاد دارند که ما در حال گذار در نظام بینالملل قرار داریم و در این شرایط از نظم تک قطبی به رهبری آمریکا گذر میکنیم. همه این تحولات که میبینم در دوران گذار نظم بینالملل رخ میدهد. این تحولات هم با درد و خونریزی همراه است. چون وقتی قدرت از دست میرود، ابرقدرت تلاش میکند با چنگ و دندان جایگاه هژمونیک خود را حفظ کند. من رژیم صهیونسیتی را بازیگر مستقل و عاقلی نمیدانم. این رژیم بازیگری است که در نظام بینالملل به عنوان عروسک خیمه شب بازی از سوی آمریکا بازی میکند. همانطور که اوکراین این نقش را از سوی آمریکا و ناتو ایفا میکند.
محمدمهدی عباسی، کارشناس مسائل آمریکا مهمان دیگر این برنامه بود که به تحلیل حضور آمریکا در جنگ غزه پرداخت و گفت: اتاق جنگ غزه، در واشنگتن بوده است. این موضوع مصادیق مختلفی مثل حمایتهای سیاسی، سفر وزیر خارجه آمریکا و فرمانده سنتکام به اسرائیل و حمایتهای تسحیلاتی دارد. حتی مدیریت رسانهای جنگ هم بر عهده آمریکا بوده است. به تعبیر رهبر انقلاب، آمریکا شریک جرم جنایات اسرائیل است. فلذا با یک حمایت گسترده مواجه هستیم که مدیریت هفت اکتبر به بعد را برعهده دارد.
وی در پاسخ به این سوال که چقدر این موضوع حقیقت دارد که آمریکاییها طرح صلحی را به صهیونیستها ارائه دادند و آنها نپذیرفتند، گفت: چیزی که خاص دولت بایدن است با چیزی که در حال اتفاق افتادن است متفاوت است. طبیعتاً برای دموکراتها خیلی مهم است که چهار سال آینده هدایت کاخ سفید را بر عهده داشته باشند. به دلیل انتخابات ریاست جمهوری، دولت بایدن قصد دارد که خود را موافق آتشبس نشان دهد. همین الان هم در ایالاتی مثل میشیگان دویست و ده هزار مسلمان وجود دارد که میتوانند رای دهند اما به دلیل اقدامات بایدن، انتخابات را تحریک کردهاند.
عباسی افزود: ماجرای جنگ غزه، بعد از جنگ ویتنام، در آمریکا به یک مسئله سیاست خارجی و برای مردم به عنوان دغدغه مطرح شده است. اما جنگ روسیه و اوکراین مانند جنگ غزه واکنش مردم آمریکا را به همراه نداشت. چیزی که به نظر میآید این است که پیگیری عادیسازی روابط با اسرائیل، برنامه جدی هر دو حزب در آمریکا است. در جزئیات اختلافاتی وجود دارد اما کلیات یکسان است و آمریکاییها به دنبال خفه کردن هرگونه مبارزه و صلحی در غزه هستند.
امیر خداداد همدانی، کارشناس حقوق بینالملل مهمان بعدی زمانه بود که موضوع برنامه را از منظر حقوقی بررسی کرد و گفت: در قوانین بینالمللی داریم که اگر به شما تجاوز شد میتوانید از اقدام متقابل استفاده کنید. در سالهای گذشته دهها قطعنامه درخصوص اقدامات رژیم صهیونسیتی صادر شده است. این رژیم به کدام یک از این قطعنامهها پایبند بوده است؟ این رژیم با دستگیری دو سرباز خود، جنگ سی و سه روزه را راه انداخت. جواب این اقدام حمله به منطقه غیرنظامی است؟
وی افزود: سازمان ملل به دنبال این است که صلح و امنیت جهانی را حفظ کند و با ابزارهای خودش این صلح را پدید آورد. اما قطعنامه ۱۵۵۸ به دنبال تضعیف دولت مستقر لبنان است و اسرائیل به دنبال احیای این قطعنامه است. الان در این موقعیت که لبنان با ابزارهایی مثل حزبالله میتواند عرض اندام کند، صهیونیستها به دنبال موقعیتی هستند که لبنان را با یک قطعنامه کهنه در شرایط سخت قرار دهند. کجای دکترین بینالمللی داریم که تبعه یک کشور را در کشوری دیگر ترور کنیم و به آن افتخار کنیم؟ اینکه صهیونیستها به دنبال تضعیف لبنان و لبنانی هستند یک موضوع قطعی است.