«جنگ رسانهای چطور مکمل جنگ نظامی شده است؟» عنوان سومین برنامه زمانه در هفته جاری بود. دکتر محمدرضا اسماعیلی استاد مدیریت رسانه و عضو هیئت علمی دانشگاه مهمان این برنامه بود که درخصوص ماهیت رسانه در جنگ نظامی و استراتژیک صحبت کرد.
محمدرضا اسماعیلی جنگ اسرائیل با جبهه مقاومت را فراتر از نبرد اسرائیل با حماس یا حزبالله عنوان کرد و گفت: اگر بخواهیم در مورد استراتژی معین اسرائیل در این نبرد رسانهای سخن بگوییم میبینیم که موضع اسرائیل کاملا روشن است. تمام اهداف اسراییلیها با استفاده از تکنیکهای رسانهای صورت گرفته تا اذهان مردم را تغییر دهد. اگر ما روی موضوع هفت اکتبر دقیق شویم میبینیم که اسرائیلیها نهایت استفاده از این اتفاق را داشتند. مثلا میگویند که ما یک منطقه سبز و آباد و امن بودیم که جشنواره برگزار میکردیم اما ناگهان از سوی غزه جنگی خانمان برانداز شروع شد.
وی افزود: رسانههای اسرائیلی موضوع را از محور اسرائیل ـ فلسطین به اسرائیل ـ حماس کشاندند. چون میخواهند بگویند که فلسطینیها با ما مسئلهای ندارند و مشکل ما حماس است. یا اینکه مثلا موضوع لبنان را به اسرائیل ـ حزبالله میکشاند و میگوید که حزبالله تروریست است و من باید از مردم خودم در برابر آن دفاع کنم. اسرائیل خود را مظلوم نشان میدهد که مجبور به دفاع از خود شده است. حماس و حزبالله هم همان تروریستی میداند که پشت مردم پنهان شده که برای مبارزه با این تروریست مجبور است مردم را بزند.
اسماعیلی در ادامه به تبیین نقاط قوت اسرائیلیها در این جنگ رسانهای پرداخت و گفت: اسرائیلیها لابیهای گستردهای در حوزه رسانه دارند و علاوه برا پشتیبانی نظامی، کاملا تحت پشتیبانی رسانهای و تکنولوژیک غرب قرار دارند. این رسانههایی که بهعنوان کاربرد در اختیار مردم قرار دارند به عنوان سلاح استفاده میشود. آنها در حوزه رسانه به شدت از هوش مصنوعی برای تحلیل دادهها و پیشبینی آینده استفاده میکنند. بسیاری از شبکههای اجتماعی هم در اختیار لابیهای صهیونیستی قرار دارند و کاملا قدرتمند هستند. البته ضعف آنها هم برگرداندن واقعیتها و دروغگویی آنها است. آنها روایتگری را دست میگیرند و از زاویه دید خود روایت میکنند. مثلا آن شبی که وعده صادق۲ اتفاق افتاد، اگر موبایل و شبکههای اجتماعی نبود، یقین بدانید که اسرائیلیها منکر این اتفاق میشدند.
این استاد مدیریت رسانه هشدار داد که نباید در پازل دشمن بازی کنیم و افزود: اسرائیلیها روزبهروز از فناوری جدید استفاده میکنند اما ما از سیستمهای مخابراتی قدیمی استفاده میکنیم. عمده مشکلات ما به همین موضوعات برمیگردد. ما باید مراقب باشیم که در پازل دشمن بازی نکنیم. خیلی وقتها رسانههای ما ناخواسته در پازل دشمن بازی میکنند. مثلا یک مدت میگفتند که سردار قاآنی کجاست. اینجا دشمن قصد داشت که فشار وارد کند و بتواند اطلاعات کسب کند. ما حتما باید کاملا روی موضوع نقض حقوق بشر توسط اسرائیل زوم کنیم و جزئیات این جنایات را بازگو کنیم. البته افراط زیاد روی صحنههای خشن برای مخاطب عادی میشود. باید همیشه حد وسط را رعایت کرد.
اسماعیلی به نقش رسانههای معترض به جنایات اسرائیل اشاره کرد و گفت: ما تا جایی که میتوانیم باید حقایق را نشر بدهیم و با وجود سانسورهایی که صورت میگیرد حرف حق خود را به هر ترفندی بزنیم. از کمپینها و جنبشهای بینالمللی و هشتگهایی که ترند میشود حمایت کنیم. باید اخبار غلط را نقد و راجع به آنها اطلاعرسانی کنیم. معترضان خارج از کشور هم میتوانند از طریق کمپینها به سازمانهای بینالمللی و دولتهای خود فشار بیاورند.
برنامه زمانه شنبه تا دوشنبه هر هفته حدود ساعت ۲۳ روی آنتن شبکه دو میرود.