سودابه کاظمی نخواستن فرزند و مسائل اجتماعی را از اصلیترین دلایل سقط جنین عنوان کرد و گفت: در حال حاضر خانوادهها به سمت کم فرزندی و حتی تک فرزندی حرکت میکنند. این در حالی است که از نظر جمعیتی با مشکلات بغرنج مواجه هستیم. در حال حاضر دسترسی به لوازم سقط بسیار راحت است. کافی است در اینترنت سرچ کنید و لوازم آن را پیدا کنید. از سمت دیگر هم اماکنی وجود دارد که افراد تحصیلکرده و متخصص به انجام سقط مشغول هستند و در برخی از شهرها به این کار شهره هستند. البته بسیاری از افراد مجبور به سقط هستند اما نباید مادر را به سقط جنین سالم تشویق کرد.
وی افزود: سقط از بحث مافیا عبور کرده و به بیزنس و صنعت تبدیل شده است. گاهی اوقات افراد و اماکن موجه و دارای پروانه که شهره به سقط هستند به دادگاه هم راه پیدا میکنند اما ناگهان قضیه متوقف میشود. قانون باید با افراد و مراکزی که با سواستفاده از ناآگاهی مادران آنان را به سقط جنین سالم تشویق میکنند برخورد کند.
کاظمی در ادامه به خطرات سقطهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: سقطهایی که با دلیل و علت است در محیط ایمن بیمارستان و توسط متخصص انجام میشود. اما سقطهای عمدی عمدتا به صورت زیرزمینی و با دارو انجام میشود. اکثرا هم نمیدانند دارو را چقدر مصرف کنند که باعث به خطر افتادن جان مادر میشود. گاهی هم دستکاریهایی صورت میگیرد که مادر به علت وجود محیط غیر استریل دچار عفونت میشود. حتی ممکن است وسایلی که وارد رحم میشود وارد روده شده و باعث از بین رفتن امعا و احشا بدن شود. یکی دیگر از عوارض سقط هم پشیمانی و افسردگی است که این عوارض روحی تبعات بسیاری دارد.
او در ادامه بیان کرد: من فکر میکنم آموزش نقش مهمی در منصرف کردن زوجین دارد. در آیین ما سقط یک فعل حرام است اما ما در سوگندنامه بقراط هم قسم میخوریم که نباید برای کسی سقط جنین انجام دهیم. یکی از کارهایی که من برای منصرف کردن مادران از سقط انجام میدهم این است که هنگام انجام سونوگرافی صدای قلب بچه را برای مادر میگذارم. شاید اگر این موضوع را جا بیندازیم که جنین یک موجود زنده است، بسیاری از مادران اینقدر راحت به سقط نزدیک نشوند.
این متخصص زنان و زایمان افزود: بسیاری از زوجها آگاهی ندارند. خانمهای سی و هشت نه سالهای میشناسم که چند بار سقط عمدی داشتند و حالا اقدام به بارداری میکنند. برای بارداری بهموقع و بدون مشکل دامنه خیلی زیادی وجود ندارد. هرچقدر سن زن بالا میرود ذخیره تخمک کمتر میشود. بهترین محدوده سنی برای بارداری بین ۱۸ تا ۲۵ یا ۳۵ سال است اما به این معنی نیست که بعد از این سن نمیتوان اقدام کرد.
وی با اشاره به شرایط ناایمن سقط غیرقانونی گفت: من به شخصه با جرمانگاری سقط موافق نیستم. اینکه افراد باردار را رصد کنیم باعث میشود که زنان مجبور شوند برای سقط به مکانهای زیرزمینی مراجعه کنند و آسیب جانی ببینند. از نظر WHO سقط ناایمن یکی از دلایل مرگ مادران است. باید مواظب باشیم از این طرف بام نیفتیم. دقیقا مرکز رسمی و خاصی برای مشاوره سقط وجود ندارد. البته طرح نفس در خصوص این موضوع کار میکند. اما موضوع اصلی نیاز به مراکز جامع پیشگیری از سقط و آسیبشناسی این موضوع است. به موازات اینکه افراد را از سقط نهی میکنیم باید آسیبشناسی هم کنیم.